Mit št. 1: Če vzameš jutranjo tabletko, je tako, kot da bi naredila mini splav

”Ali jutranja tabletka povzroči splav?” Ne.
To je pogosto napačno prepričanje. Razumljivo je, da beseda ”splav” sproži veliko vprašanj, zaradi katerih oklevaš. Jutranja tabletka nima nobene povezave z medicinskim splavom (prostovoljna prekinitev nosečnosti), saj tabletka prepreči zanositev z odložitvijo ovulacije, ne prekine pa nosečnosti.

 

Kaj se zgodi po nezaščitenem ali slabo zaščitenem spolnem odnosu?

Ne glede na to ali si pozabila vzeti kontracepcijsko tabletko, je počil kondom ali pa sta na kontracepcijo preprosto pozabila, so previdnostni ukrepi za vse situacije enaki.
Spermiji potujejo skozi nožnico in maternični vrat v maternico, nato pa v jajcevod, kjer počakajo na ovulacijo in zrelo jajčece. Jajčece se sprosti iz enega izmed obeh jajčnikov med ovulacijo. Jajčece v jajcevodu preživi 12 ur 24 ur, življenjska doba spermijev pa je od 2 do 5 dni.

Če se na poti srečata, pride do oploditve. Oplojeno jajčece se nato spusti v maternico, kjer se ugnezdi v sluznico. Temu rečemo ugnezditev. Pogosto mislimo, da se nosečnost začne z oploditvijo, vendar ni tako! Začne se šele, ko se oplojeno jajčece pravilno ugnezdi v maternično sluznico. Ugnezditev spodbuja odebelitev maternične stene in sluznice.

Kaj naredi jutranja tabletka?

Jutranja tabletka zavre ali odloži ovulacijo in tako prepreči, da bi spermiji, ki čakajo v jajcevodih, oplodili jajčece, ko bi se spuščalo proti maternici.

Če povzamemo: jutranja tabletka deluje tako, da odloži ovulacijo. Brez ovulacije ne more priti do oploditve, brez oploditve pa ne do ugnezditve (začetka nosečnosti). Torej z odložitvijo ovulacije jutranja tabletka ne povzroči splava.

Kaj se zgodi med medicinskim splavom?

Postopek splava je povsem drugačen. Če si v taki situaciji, ne odlašaj in se pogovori s svojimi bližnjimi, ki ti bodo lahko dali čustveno podporo, ali pa z zdravnikom, ki ti bo predstavil vse možnosti, da boš lahko izbrala možnost, ki bo najbolj primerna zate.

Medicinski splav lahko izvede le zdravnik v bolnišnici ali na kliniki. Po ginekološkem pregledu dobiš tabletko in greš domov. Čez dva dni se vrneš v bolnišnico, kjer ti vstavijo v nožnico 4 vaginalete, ki povzročijo začetek splava. Čez nekaj ur te ginekolog ponovno pregleda, da se prepriča, da je nosečnost res prekinjena.

To je tableta za splav.
#1
Pravilno
#2
To bi bil pravilen odgovor
Narobe
%
Pravilno
%
Napačno