Na žalost po spletu kroži veliko napačnih informacij o nujni kontracepciji. Tu smo, da ovržemo mite in pojasnimo dejstva, povezana z jutranjo tabletko.

Mit št. 4: Jutranja tabletka me pred neželeno nosečnostjo varuje ves ciklus

Ta mit lahko vodi do neželene nosečnosti. Odgovor je NE, jutranja tabletka ne more nadomestiti redne kontracepcije. Nujno kontracepcijo uporabimo le kot izhod v sili, če so druge metode kontracepcije zatajile.

 

 

 

Kako dolgo jutranja tabletka učinkuje?

Po nezaščitenem spolnem odnosu ali nesreči (počen kondom, pozabljena kontracepcijska tabletka …) gredo spermiji na ”pot”. Potujejo skozi nožnico, maternični vrat in naprej proti jajcevodoma. Ko se zrelo jajčece sprosti iz jajčnika, potuje po jajcevodu proti maternici. Tu se lahko sreča s spermiji in pride do oploditve. Spermiji preživijo do 5 dni.

Jutranja tabletka zavre ali odloži ovulacijo, s tem pa prepreči, da bi prišlo do oploditve.

Če jutranjo tabletko vzamemo pravi čas, lahko prepreči zanositev po enem primeru nezaščitenega spolnega odnosa. Zaščita se ne nadaljuje v primeru nadaljnjih nezaščitenih spolnih odnosov. Zato je zelo pomembno izbrati redno kontracepcijsko metodo, ki najbolj ustreza tebi in tvojemu življenjskemu slogu.

Na kaj moraš biti pozorna, ko vzameš jutranjo tabletko?

Pomembno se je zavedati, da se lahko ovulacija zgodi kasneje v ciklusu po zaužiti jutranji tabletki. To pomeni, da si potencialno plodna v obdobju od zaužitja jutranje tabletke do naslednje menstruacije. To velja tudi, če uporabljaš oralno kontracepcijo, vaginalni obroček ali kontracepcijske obliže. Jutranja tabletka lahko začasno spremeni učinkovitost hormonske kontracepcije. Do naslednjega ciklusa zato med spolnimi odnosi uporabljaj pregradno kontracepcijo (kondom, diafragmo), da se izogneš neželeni nosečnosti.

Vzameš jo samo enkrat.
#1
To bi bil pravilen odgovor
Pravilno
#2
Narobe
%
Pravilno
%
Napačno

Ali lahko jutranjo tabletko uporabim dvakrat v istem ciklusu?

Jutranje tabletke ni priporočljivo uporabljati kot reden način kontracepcije, saj je manj učinkovita od običajnih kontracepcijskih tablet. V primeru, da pride do nezaščitenega spolnega odnosa dvakrat v ciklusu, seveda lahko tabletko vzameš dvakrat.

Vendar imej v mislih, da bo lahko manj učinkovita. Zakaj? Ker jutranja tabletka deluje tako, da odloži ovulacijo: če je do ovulacije prišlo v času, ko si drugič vzela tabletko, ne bo več tako učinkovita. Bodi previdna in imej kondom vedno pri roki do naslednjega ciklusa!