Kakšne so lahko posledice nezaščitenega spolnega odnosa?

Pred spolnim odnosom si nisi upala partnerja prositi, naj uporabi kondom, pozabila si vzeti kontracepcijsko tableto ali pa se je zgodila nesreča.
Nikar se ne počuti krive. Lahko se zgodi vsakomur. Naj te ne bo sram o tem govoriti s partnerjem. Kontracepcija je skrb obeh. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa uporabi nujno kontracepcijo za preprečitev neželene nosečnosti. Poleg tega pa razmisli o morebitnem testiranju za spolno prenosljive bolezni- na nekaterih klinikah se lahko testiraš celo brezplačno.

Oralna kontracepcija je 100% učinkovita.
#1
Pravilno
#2
To bi bil pravilen odgovor
Narobe
%
Pravilno
%
Napačno

Tveganje za zanositev skozi menstrualni ciklus

Za nezaščiten spolni odnos velja vsak odnos, pri katerem nisi uporabila nobene kontracepcije ali kontracepcija ni delovala. Največjo skrb predstavlja nepredvidljivost ovulacije, saj je točen datum težko določiti. V nasprotju s splošnim prepričanjem ni nujno, da do ovulacije vedno pride na 14. dan po zadnji menstruaciji. Tu pa je še življenjska doba spermijev, ki lahko v jajcevodu preživijo do 5 dni in čakajo, da se sprosti jajčece (z življenjsko dobo 12 do 24 ur).

Ker je datum ovulacije spremenljiv, je težko določiti, kdaj je tveganje za zanositev največje. Mnogo žensk podcenjuje to tveganje. Oralno nujno kontracepcijo je treba vzeti čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu, saj z zavrtjem ali odložitvijo ovulacije prepreči zanositev. Še vedno je treba jemati redno kontracepcijo in do naslednje menstruacije uporabljati kondom.

Tveganje za prenos SPB ob neuporabi kondoma

Če imaš več spolnih partnerjev, se tveganje za prenos SPB poveča. Svetujemo ti, da se redno testiraš in se tako izogneš morebitnim težavam.
Nekateri simptomi SPB so: bolečine v predelu medenice, pekoč občutek pri uriniranju, neredne krvavitve in smrdeč izcedek. Na srečo se večina SPB bakterijskega izvora zlahka pozdravi. Vsekakor je najbolje, da jih zdravimo čim prej, saj nezdravljene lahko povzročijo neplodnost. Ko pa gre za virusna obolenja, je situacija nekoliko bolj zapletena. Zato ženskam vedno svetujemo, naj uporabijo dvojno zaščito: hormonsko kontracepcijo in pregradno kontracepcijo. Če nimaš stalnega partnerja, ki mu popolnoma zaupaš, vedno uporabi kondom.