Naravna kontracepcija – kako lahko preprečim zanositev?

Naravna kontracepcija: nikoli ni 100% zanesljiva

Spolni odnos brez kakršnekoli oblike kontracepcije ali skrbi pred neželeno nosečnostjo zveni kot sanje. In točno to tudi je – sanje! Uporaba hormonske kontracepcije ali materničnega vložka se verjetno zdi idealna, vendar ne ustreza vsem ženskam. Tu bomo govorili o naravnih načinih preprečevanja zanositve.

Oginova metoda ali štetje plodnih dni

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je japonski zdravnik Ogino odkril prvo metodo teoretičnih izračunov, ki temelji na 28-dnevnem hormonskem ciklusu, da bi določil plodne in neplodne dni. Spolne odnose odsvetuje v času ovulacije med 10. in 17. dnem.

Za številne ženske je to pomenilo, da je dan po koncu menstruacije varen. Posledica te napačne informacije je bilo veliko dojenčkov. Morda je tudi vaša mama ali babica sad priljubljenosti Oginove metode med petdesetimi in sedemdesetimi leti po vsem svetu.

Zakaj torej ta metoda ni 100% zanesljiva? Ogino ni upošteval nerednih ciklusov in nepredvidljivosti ovulacije.

Metoda merjenja bazalne temperature

Obstaja več načinov, kako se izogniti nosečnosti in ena izmed njih vsebuje termometer in natančno beleženje meritev. Kaj ima termometer s plodnostjo? Na dan ovulacije se telesna temperatura poveča za 0,2 °C do 0,4 °C. Ta metoda zahteva merjenje temperature vsako jutro ob istem času, preden vstaneš iz postelje. Za to potrebuješ veliko samodiscipline.

Zakaj ta metoda ni 100% zanesljiva? Telesna temperatura se lahko dvigne zaradi virusa, prehlada ali razdraženega želodca. To pa oteži napoved, kdaj bo prišlo do ovulacije.

Billingsova metoda ali metoda opazovanja cervikalne sluzi

Ta metoda vključuje opazovanje sprememb sluzi materničnega vratu, ki ga najdemo na vhodu v nožnico. Skozi menstrualni ciklus lahko opaziš spremembe vaginalnega izločka. Tik pred ovulacijo  izloček postane obilen, prozoren, steklast in zelo vlecljiv (potegne se kot nitka).

Zakaj ta metoda ni 100% zanesljiva? Izloček materničnega vratu lahko zamenjamo z drugimi izločki, ki so lahko posledica vaginalne okužbe ali spolnega vzburjenja.

Metoda prekinjenega spolnega odnosa: zelo nezanesljiva

Ta metoda je zelo nezanesljiva, saj moraš partnerju res zelo zaupati, da bo penis izvlekel, preden bo imel izliv.

Zakaj ta metoda ni 100 % zanesljiva? Pri tej metodi je zelo visok odstotek nepravilne izvedbe, poleg tega lahko predsemenska tekočina vsebuje spermije, ki lahko oplodijo jajčno celico.

Simptotermalna metoda: najzanesljivejša

Ta metoda je izmed vseh naravnih metod najbolj zanesljiva. Temelji na spremljanju temperaturne krivulje in značilnosti izločka materničnega vratu. Učinkovita je le, če se meritve in opazovanja sluzi opravljajo dosledno.

 

Naravne metode kontracepcije so primerne predvsem za pare, ki sprejemajo možnost zanositve, če metoda odpove. Če si spolno aktivna in na otroka nisi pripravljena, je najbolje uporabljati dvojno kontracepcijo, na primer hormonsko kontracepcijo in kondome.