Kaj narediti, če pozabiš vzeti kontracepcijsko tabletko?

Zaradi hitrega načina življenja se lahko zgodi, da pozabiš vzeti kontracepcijsko tabletko. To pa ni razlog za paniko. Vodili te bomo skozi korake, kaj storiti, če se to zgodi. Naredi globok vdih in beri dalje.

Za začetek, katere tabletke jemlješ?

Obstajata dva glavna tipa kontracepcijskih tabletk: kombinirane KT in mini. Kombinirane tabletke vsebujejo dva sintetična hormona, estrogen in progestogen. Navadno se jemljejo 21 dni, nato sledi 1-tedenski premor. Delujejo tako, da preprečijo ovulacijo.

Mini tabletke, znane tudi kot progestogenske tabletke, vsebujejo samo progestogen. Te tabletke jemlješ 365 dni, brez premora in jih navadno predpišejo ženskam, ki ne prenašajo estrogena.

Čemu rečemo ''pozna tabletka''?

Oralna kontracepcija je 99-odstotno zanesljiva, kadar se jemlje redno vsak dan ob istem času. To lahko za marsikoga predstavlja izziv. Dobra novica je, da obstaja časovni okvir do 12 ur, tako za kombinirano tabletko kot za tabletko z  desogestrelom in 3-urni okvir za progestogensko tabletko. Ko ta okvir mine, je učinkovitost oralne kontracepcije zmanjšana. V tem primeru je treba sprejeti nekatere ukrepe. Najbolje je na telefonu vključiti opomnik, v torbici pa imeti vedno s seboj škatlico tablet za rezervo.

Če veš, da si tabletko pozabila vzeti, preberi navodila za uporabo, ki so priložena tabletkam. Učinkovitost tabletk je lahko zmanjšana in v navodilih lahko prebereš, kako učinkovitost spet povrniti.

Če si imela spolni odnos ravno takrat, ko si pozabila vzeti tabletko, lahko obstaja možnost zanositve in boš morala vzeti nujno tabletko. Za dodatna navodila preberi navodila za uporabo tabletk.

Na izbiro imaš dve vrsti nujne tabletke: tabletka z levonorgestrelom, ki jo lahko vzameš do 3 dni (72 ur) po nezaščitenem spolnem odnosu in tabletka z ulipristalacetatom, ki je edina nujna oralna kontracepcija, ki jo lahko vzameš do 5 dni (120 ur) po nezaščitenem spolnem odnosu. Obe delujeta tako, da zavreta ali odložita ovulacijo in tako preprečita oploditev jajčeca. S tem se zmanjša tveganje za neželeno nosečnost.

Če imaš dodatna vprašanja ali pomisleke, za nasvet vprašaj farmacevta ali zdravnika, ki ti bo lahko glede na situacijo dal najboljši nasvet.