Počen kondom – tveganje za zanositev in uporaba kondoma

Če kondom poči med spolnim odnosom in ne uporabljaš nobene druge kontracepcije, obstaja možnost zanositve. Če na nosečnost nisi pripravljena, ti ni treba skrbeti. Obstajajo ukrepi za preprečitev neželene nosečnosti, na primer nujna kontracepcija.

Preberi si nasvete za varno in učinkovito uporabo kondoma:

  • Preveri kakovost in rok uporabe kondoma. Ne uporabljaj kondoma s pretečenim rokom uporabe.

  • Kondome shranjuj premišljeno. Lahko so občutljivi na vročino, vlago in mraz. Lateks, ki je najbolj pogost material, iz katerega so narejeni kondomi, je občutljiv na ekstremne temperature.

  • Kondomov ne uporabljaj samo tik pred izlivom. Moška predsemenska tekočina lahko vsebuje spermije, ki lahko oplodijo jajčece. Kondom je treba uporabljati skozi celoten spolni odnos.

  • Kondoma ne odpiraj z usti ali škarjami. Tako lahko poškoduješ kondom in tega ne opaziš.

  • Stisni konico kondoma, ko ga natikaš na penis in tako iz njega iztisni zrak. Konica deluje kot zbiralni žepek za semensko tekočino, ki se izlije med izlivom. Potem kondom zviješ po penisu navzgor, medtem pa zaradi varnosti še vedno stiskaš konico kondoma.

  • Med predigro imej v mislih, da je zelo pomembno, da si pred penetracijo dobro navlažena. To je pomembno zato, ker lahko suha nožnica povzroči pretrganje kondoma, pa tudi zate je občutek zelo neprijeten. Lahko seveda kupiš kondome, ki imajo dodan lubrikant, ali pa uporabiš lubrikant na vodni osnovi, ki je kompatibilen s kondomi. Lubrikant lahko kupiš v lekarni, drogeriji ali po spletu.

  • Kondom odstrani po izlivu. Kondom lahko zdrsne s penisa, zato ga odstrani, preden erekcija mine. Drži rob kondoma, da semenska tekočina ne pride v stik z nožnico. Za konec pa si zapomni, da je kondom namenjen za enkratno uporabo.

Kondomi so kontracepcijska metoda, ki zagotavlja 98-odstotno varnost pred zanositvijo. Imajo torej  skoraj enako učinkovitost kot kontracepcijske tabletke, če jih uporabljamo pravilno. Kondomi ščitijo tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Pomembno je, da kontracepcijo uporabljaš med vsakim spolnim odnosom, če ne želiš zanositi ali če obstaja možnost prenosa spolnih bolezni. S sledenjem tem nasvetom poskrbiš za varno spolnost.