Računanje datuma ovulacije

Tako kot si dve telesi nista enaki, tako si nista enaka niti dva menstrualna ciklusa. To lahko oteži stvari kadar računamo datum ovulacije. Nisi prepričana, če lahko zanosiš na 9.dan tvojega ciklusa? Seveda. Prakticiranje nezaščitenih spolnih odnosov v času ovulacije, tako kot tudi skozi celoten ciklus, pomeni tveganje za neželeno nosečnost.

Kateri dnevi so torej plodni in kdaj lahko zanosim?

Računanje ovulacije je lahko zapleten postopek in ga lahko računamo samo za nazaj. Splošno velja, da ovulacija traja med 14. in 28. dnem menstrualnega ciklusa. Do tega izračuna pridemo tako, da od prvega dne naslednjega ciklusa odštejemo 14 dni. Na primer: če je bil prvi dan zadnje menstruacije 1. junija, bi bil predviden dan ovulacije 14. maj. Nimajo pa vse ženske 28-dnevnih ciklusov, dolžina pa se prav tako razlikuje od ciklusa do ciklusa. Tako lahko zaključimo, da je točen datum ovulacije težko napovedati.

Zrelo jajčece ima življensko dobo 24 ur, spermij pa lahko preživi  do 5 dni. Potrpežljivo čakajo v jajcevodu na pravi čas, da oplodijo jajčece, če v tem času potuje skozi jajcevod. Z izračunom ovulacije, imaš več nadzora nad svojim spolnim življenjem in manjšo možnost da pride do neželene zanositve.

Spontane ovulacije? Nemogoče jih je napovedati

Ko pride do ovulacije, se v ženskem telesu začnejo dogajati spremembe. Dan ovulacije se razlikuje od ženske do ženske in od ciklusa do ciklusa. Pri profesionalnih športnicah lahko pride do nerednih ovulacij.

Ni razloga za skrb. Ovulacija ni sistematičen pojav, potrebno je le imeti v mislih, da je prvi in šesti dan tvojega ciklusa časovni okvir, v katerem je tveganje za zanositev najmanjše, torej med menstruacijo in takoj po njej. Vsekakor pa je v primeru, da si otrok še ne želiš, najboljši način za preprečitev nenačrtovane nosečnosti, uporaba kontracepcije.