Žensko telo in reproduktivni organi

Ah, skrivnosti ženskega telesa. Žensko telo ima organe, ki jih pogosto obravnavamo kot izvor spolnega užitka, pa tudi kot organe, ki jih ne vidimo, imajo pa pomembno vlogo pri razmnoževanju. Vendar ni nič preveč zapleteno, če imaš prave informacije. Predstavili bomo nekaj ključnih delov ženskega telesa, ki ti bodo pomagali razumeti svoje telo.

Vulva

Vulva predstavlja zunanje spolne organe oziroma vse, kar lahko vidiš, če pred ogledalom razpreš velike sramne ustnice – konec koncev je pomembno poznati svoje telo! Vulvo sestavljajo nadsramje ali ”venerin griček”, velike in male sramne ustnice, ščegetavček, nožnični preddvor, sečnica, nožnična odprtina ter Bartolinijeva in Skenova žleza. Zunanja odprtina sečnice je v predelu vulve. Male sramne ustnice ščitijo ščegetavček in vhod v nožnico.

Ščegetavček in vestibularne žleze

Ščegetavček je dokaj novo anatomsko odkritje. Vrh ščegetavčka lahko vidimo, medtem ko so vestibularne žleze skrite pod velikimi sramnimi ustnicami. Ščegetavček se lahko ob vzburjenju poveča navzven ali navznoter, ker tkiva med spolnim vzburjenjem nabreknejo. To so zelo erogene cone. Vestibularne žleze kot odgovor na vzburjenje nabreknejo, ščegetavček pa otrdi, podobno kot moški penis. Ta erekcija ni nujno vidna, saj lahko nabrekne v notranjost.

Nožnica

Nožnica je kanal, ki povezuje maternični vrat (spodnji del maternice) z zunanjim spolovilom. Kot odziv na spolno vzburjenje se vagina navlaži in tako olajša penetracijo. Zunanji del je najbolj oživčen in tako najbolj občutljiv za užitek. Na vhodu v nožnico je himen ali deviška kožica, ki se pretrga ob prvem spolnem odnosu. Deviške kožice nimajo vse ženske.

Maternica

Maternica je votel, hruškasto oblikovan organ, razdeljen na dva dela: glavni del je telo maternice z maternično votlino v središču, drugi del pa je maternični vrat, ki se odpre v nožnico. Maternico sestavljajo elastične mišice, ki se med nosečnostjo prilagajajo plodu. Maternična votlina se razprostira skozi kanal materničnega vratu. Skozi ta kanal poskušajo med ovulacijo priti spermiji v maternico in naprej do jajcevodov. Kanal omogoča tudi odtekanje krvi iz maternice med menstruacijo.

Jajčniki

Ti dve majhni ovalni žlezi sta na obeh straneh maternice. Jajčniki imajo dve funkciji: proizvajajo jajčne celice – eno na ciklus, ter proizvajajo in sproščajo estrogen in progesteron v krvni obtok. S tem zagotovijo vse potrebno za zanositev. Jajčna celica ima 12 do 24 ur časa, da se sreča s spermijem, potem ko se sprosti iz jajčnika.

Jajcevoda

Med ovulacijo se jajčece sprosti v jajcevod in se po njem spusti v maternico. V jajcevodu se mora srečati s spermijem, da pride do oploditve. Ko je jajčece oplojeno, nadaljuje pot po jajcevodu do maternice, kjer se ugnezdi v sluznico maternice. Takrat se začne nosečnost. Če jajčna celica ni oplojena, se ne ugnezdi v maternično sluznico in se odstrani po naravni poti s pomočjo menstrualne krvavitve.