Kdaj se začne nosečnost? Kako pride do oploditve?

Nosečnost: kaj je oploditev?

Oploditev je zgodba o tem, kako spermij sreča jajčece. To je prva stvar, ki se mora zgoditi, da se nosečnost začne. Pojdimo na pot skozi jajcevode …

Kaj je bilo prej: jajčna celica ali jajčece?

Če si na svet prišla z jajčniki, ti čestitamo – si ponosna lastnica več milijonov jajčnih celic. Ne veš točno, kaj to pomeni? Ugotovimo skupaj.

Jajčna celica je ime za nezrelo žensko jajčece. Nekatere se bodo med folikularno fazo menstrualnega ciklusa razvile v zrele jajčne celice, jajčeca. Čeprav se ženska rodi z več milijoni jajčnih celic, jih bo med puberteto in menopavzo dozorelo le nekaj sto. To imenujemo ovarijska rezerva.

Ovulacija

Oociti ali nezrela jajčeca so zelo dragocena, zato so shranjena v mešičkih, ki so napolnjeni s tekočino. Vsak mesec se več mešičkov dvigne na površje jajčnika, vendar le eden postane dominanten in se razvije do konca. Ta proces imenujemo ovulacija.

Težko je točno določiti, kdaj bo prišlo do ovulacije, tudi če je tvoja menstruacija točna kot ura. Pričakuje se, da pride do ovulacije 14. dan, vendar lahko vse, od stresa do telovadbe, spremeni čas ovulacije. Ta se lahko razlikuje od ciklusa do ciklusa.

Če želiš preprečiti nosečnost, moraš biti v času okoli ovulacije zelo previdna. Ker je točen časovni okvir zelo nepredvidljiv, čez celoten menstrualni ciklus tvegaš neželeno nosečnost, če ne uporabljaš kontracepcije.

5-dnevna življenjska doba spermijev

Po ovulaciji ima jajčece življenjsko dobo 12 do 24 ur. V tem času je lahko oplojeno z moško spolno celico oziroma spermijem. Da do tega pride, mora en spermij prehiteti 200 do 300 milijonov drugih spermijev (ja, toliko spermijev se sprosti v enem izlivu), da doseže jajčece.

Ko semenska tekočina pride v nožnico, najhitrejši spermij potuje po materničnem kanalu. Izloči se sluz, ki omogoči preživetje spermijev in njihovo boljšo gibljivost. Hitrost je pomembna, saj je njihova življenjska doba okoli 5 dni.

Od vseh spermijev, ki začnejo dirko, jih le nekaj tisoč prispe do jajcevoda, kjer potrpežljivo čaka jajčece. Najhitrejši spermij vstopi v jajčno celico in s tem začne proces oploditve. Ko je jajčece oplojeno, nastane zigota. Če imaš kdaj slučajno slab dan, se spomni, da je delček tebe nekoč bil najhitrejši spermij, ki je prehitel milijone drugih in oplodil jajčece.

Ker spermij preživi 5 dni v ženskih razmnoževalnih organih, obstaja možnost oploditve po nezaščitenem spolnem odnosu tudi takrat, ko misliš, da nimaš ovulacije.

Na začetku je zarodek videti kot robida

Po oploditvi se zigota zelo hitro začne deliti, da postane zarodek. Zigota se razvije v skupek celic in je videti kot robida (vendar precej, precej manjša). Skupek celic, imenovan tudi blastocista, se premika naprej proti maternici. Tam se ugnezdi v maternično sluznico, kjer nadaljuje z razvojem in kasneje nastane zarodek.

Ugnezdenje definiramo kot začetek nosečnosti. Do tega po navadi pride med 6. in 12. dnem po oploditvi.

Pomembne informacije

Če uporabiš nujno kontracepcijo, kot je jutranja tabletka ali bakren maternični vložek, lahko to samo prepreči zanositev, ne more pa prekiniti nosečnosti, če je do nje že prišlo.

Jutranja tabletka deluje z odložitvijo ovulacije. Tako prepreči, da bi se jajčece srečalo s spermijem. Če je do ovulacije že prišlo v času med nezaščitenim spolnim odnosom in zaužitjem jutranje tabletke, nujna kontracepcija ni učinkovita. V primeru, da je do zanositve prišlo, pa na plod nima učinka.