Intimen pogled na moško telo

23. par kromosomov je vse, kar ločuje moške od žensk. Za moške je to XY, za ženske pa XX. XY par kromosomov je odgovoren, da imajo moški drugačen telesni izgled, pa tudi drugačne spolne organe. Če nisi dobro seznanjena z razliko med spermiji in semensko tekočino, si na pravem mestu. Tu lahko prebereš vse o moškem reproduktivnem sistemu.

 

Spermij, 50 % genov

Moški spolni organi so odgovorni za nastanek spermijev. To so moške spolne celice, ki vsebujejo kromosome. Ti nosijo polovico genov, ki so potrebni za nastanek zarodka. Jajčece oziroma ženska spolna celica pa nosi drugo polovico genov. Z združitvijo teh dveh celic nastane oplojeno jajčece – zigota. Moški proizvajajo semensko tekočino od pubertete do konca življenja, ženske pa prenehajo proizvajati jajčeca, ko nastopi menopavza.

Kaj je spermij in kaj je njegova naloga?

Spermij je moška spolna celica. Med izlivom se spermiji sprostijo iz penisa v tekočini, imenovani semenska tekočina. Semenska tekočina je v 90 odstotkih sestavljena iz tekočine, ki jo proizvajajo prostata in semenski mešički. Izliv se zgodi kot odgovor na spolno vzburjenje. Semenska tekočina potuje skozi sečnico in se izloči skozi luknjico na vrhu penisa. V povprečju moški med vsakim izlivom izloči med 1.25 do 5.00 ml (1/4 do 1 cele čajne žličke) sperme. Življenjska doba spermijev je od 2 do 5 dni.

Tovarna spermijev

Moda so moška spolna žleza in imajo dve nalogi – proizvodnjo spermijev in izločanje moškega spolnega hormona testosterona. Testosteron ima pomembno vlogo pri razvoju moških spolovil in pojavu sekundarnih spolnih znakov, ki se pojavijo med puberteto, na primer poraščenost telesa in mutiranje glasu. Moda so v modniku, ki je pod penisom. Modnik ščiti moda in ohranja proizvedene spermije na temperaturi približno 35 0C, ki je idealna za razmnoževanje.

Kakšna je vloga prostate?

Prostata je kot kostanj velika žleza. Leži tik pod mehurjem, pred danko in obdaja sečnico. Prostata izloča in shranjuje prostatno tekočino, ki je glavna sestavina semenske tekočine. Naloga prostatne tekočine je, da zmanjša vaginalno kislost, preden tja pridejo spermiji. S tem spermijem omogoči najboljše pogoje za preživetje na poti do cilja – jajčeca.

Kakšna je vloga sečnice?

Sečnica omogoča izločanje seča in semenske tekočine. Ti dve dejanji na srečo ne moreta potekati hkrati.

Kako je zgrajen penis?

Penis sestavljajo tri cilindrična telesa gobastega tkiva po vsej dolžini organa. Dve gobasti telesi ležita druga ob drugi v zgornjem delu penisa, tretje telo pa leži v sredini pod njima in se na kraju razširi, da oblikuje glavico penisa. Penis je občutljiv na erotično stimulacijo, mehansko trenje in dotik. Kot odgovor na to nabrekne in postane pokončen. Med izlivom semenska tekočina prehaja skozi luknjico na glavici penisa. Ko vzburjenje popusti, se penis vrne v prvotno velikost in obliko.

Kako poteka erekcija?

Ko je moški spolno vzburjen, se poveča pretok krvi v penis. Gobasto tkivo penisa se napolni s krvjo. Penis otrdi, se zravna, poveča se njegov volumen. Povprečne velikosti penisa, ko ni vzburjen, so od 7 do 10 cm, med erekcijo pa od 13 do 18 cm.