Spolno prenosljive bolezni: 5. točk, da jih boš lažje razumela

SPB je okrajšava za spolno prenosljive bolezni. Gre za okužbe, ki se prenašajo z ene osebe na drugo med vaginalnim, analnim ali oralnim spolnim odnosom. Pojavljajo se pogosteje, kot si verjetno misliš in mnoge izmed njih nimajo nobenih simptomov. Ker je lahko misel na SPB strašljiva, imamo zate dobro novico: testiranje je danes postalo zelo enostavno. Večine SPB ni težko zdraviti, vendar je bolje delovati preventivno in prenos okužbe preprečiti z uporabo kondoma.

1. Seznani se z nevarnimi situacijami

Kontracepcijske tabletke ali maternični vložek sta odlična načina kontracepcije za zaščito pred neželeno nosečnostjo, ne pa tudi pred prenosom SPB. Vsak, ki prakticira oralni, vaginalni ali analni spolni odnos, se lahko okuži s SPB. Uporaba moških ali ženskih kondomov med vaginalnim, analnim ali oralnim spolnim odnosom je edini način zaščite pred SPB.

Tu je nekaj primerov, ko je treba biti previden:

  • Pravkar si spoznala nekoga, ki te zelo privlači in si resnično želiš spati z njim.
    Nasvet: to se je zgodilo že vsakomur. Če se znajdeš v taki situaciji, je pametno, da oba opravita testiranje za SPB in dokler ne dobita rezultatov, omejita spolno aktivnost, da se izogneta tveganju, ali pa uporabita kondom.

  • Imaš več spolnih partnerjev. V tej situaciji ni veliko izbire – uporabi kondom, tudi pri oralnem spolnem odnosu.

2. SPB so lahko prikrite

Nekatere spolno prenosljive bolezni imajo simptome in v tem primeru se posvetuj s svojim ginekologom. Najbolj pogosti simptomi so: pekoč, smrdeč in nenavaden izcedek, izbokline, manjše ranice ali razjede na spolovilu. Ti znaki niso prijetni, vendar k sreči delujejo kot dobri pokazatelji, da nekaj ni v redu in da je treba opraviti testiranje. Včasih pa SPB nimajo simptomov in tu se zaplete. Če SPB dolgo časa ostanejo nezdravljene, lahko povzročijo kronične bolečine in tudi resne zdravstvene težave (neplodnost, poškodbe ploda, zunajmaternično nosečnost).


Če dvomiš o spolnem odnosu, ki si ga imela brez kondoma, ne odlašaj in opravi testiranje. Na nekaterih klinikah lahko to opraviš celo zastonj in anonimno.
Zelo pa je tu pomembna tudi komunikacija s partnerjem.

3. Lekarniški testi za HIV so na voljo v tujini

Čeprav v preteklosti to ni bilo možno, se danes da v nekaterih državah kupiti hitri test za HIV v lekarni, brez recepta. Test zazna protitelesa v krvi, ki nastanejo po okužbi z virusom HIV. Ta napredek v diagnostiki je zelo uporaben za pare, ki želijo imeti nezaščitene spolne odnose. Test iz kapljice krvi v 30 minutah pokaže rezultat. Imeti nadzor nad svojim spolnim življenjem ni bilo nikoli lažje.

 

4. Večina SPB je ozdravljivih

Dobre novice! Obstaja zdravilo za klamidijo, genitalne bradavice, sifilis in gonorejo. Vendar, dlje ko odlašaš z zdravljenjem, večje je tveganje za dodatne zaplete. Kot pravijo, preventiva je boljša kot kurativa. Obstaja preventiva, kot so na primer cepiva. O tem se lahko pogovoriš s svojim ginekologom, če opraviš testiranje za hepatitis B ali HPV. Nekaterih SPB, kot je HIV, še nismo izkoreninili, vendar obstajajo načini zdravljenja, ki upočasnijo napredovanje bolezni. Zdravila preprečijo virusu razmnoževanje, s tem pa se količina virusa zmanjša na zelo nizke vrednosti. Tako se zmanjša tveganje za nadaljnje zaplete in prenos okužbe na drugega človeka.

5. Kako se testiraš

Če se želiš testirati, ne odlašaj. Posvetuj se z zdravnikom, ki ti bo glede na tvojo starost in zdravstveno stanje znal najbolje svetovati.