Kaj moram vedeti preden obiščem ginekologa?

Te je mogoče strah obiskati ginekologa, da se pogovorita o kontracepciji? Ni potrebe. Lahko si prepričana, da bo pogovor popolnoma zaupen, da je ginekolog tam, da odgovori na vsa tvoja vprašanja in ti svetuje glede kontracepcije. Beri naprej, da izveš, kaj lahko pričakuješ od obiska pri ginekologu.

Kako izberem ginekologa?

V svojem kraju v zdravstvenem domu povprašaj kateri ginekolog te lahko sprejme. Več informacij lahko najdeš tudi na internetu.  Vse informacije o primerni izbiri kontracepcije dobiš pri izbranem  ginekologu.

Kdaj se naročim na prvi pregled pri ginekologu?

Ta odločitev je tvoja. Morda se ti bo zdelo koristno, če pred prvim spolnim odnosom opraviš posvet pri ginekologu, ki lahko odgovori na vsa tvoja vprašanja. Če pa si prvi spolni odnos že imela, obisk ni odveč, da te ginekolog pregleda  in svetuje, katera kontracepcijska metoda bi bila zate najbolj primerna. Tudi če trenutno nisi spolno aktivna, je posvet z ginekologom lahko v pomoč, saj lahko odgovori na vprašanja, ki jih imaš v zvezi s kontracepcijo in menstrualnim ciklusom.

Ali lahko sama obiščem ginekologa, če sem mlajša od 16 let?

Da, za obisk ginekologa ne potrebuješ dovoljenja staršev.  Ginekolog je obvezan k zaupnosti med zdravnikom in pacientom. Ginekolog ne bo ničesar povedal tvojim staršem, razen v primeru, če bo ogroženo tvoje življenje. Če pa h ginekologu ne želiš sama, gre lahko s teboj sorodnik ali prijateljica za dodatno podporo.

Ali me bo ginekolog tudi ginekološko pregledal?

Ginekološki pregled ni obvezen. To se dogovoriš z ginekologom. Ginekolog te bo vprašal o tvojem zdravstvenem stanju in spolnih odnosih, saj so ti podatki pomembni za pravilno izbiro kontracepcije. Zanimalo ga bo katera zdravila jemlješ, ali kadiš, kako se prehranjuješ, ali imaš spolne odnose …. Če bo vse v redu, ti bo priporočil ginekološki pregled približno dve leti po prvem spolnem odnosu. Če boš iskala pomoč za določeno težavo (kot na primer močne menstruacije ali krči), bo ginekolog opravil tudi ginekološki pregled, da ugotovi vzrok. Vendar si lahko brez skrbi, saj pregled ne boli in gre za rutinski pregled, kadar je ženska spolno aktivna.

Ali bom med pregledom čutila bolečino?

Načeloma je pregled prej neprijeten kot boleč. Da lahko ginekolog pregleda maternični vrat, uporabi spekulum (ginekološki instrument). Ginekolog ti bo natančno povedal kaj dela in dal navodila, če bodo potrebna.

Kdaj moram ponovno obiskati ginekologa po tem, ko mi je predpisal kontracepcijske tabletke?

Ponoven obisk pri ginekologu je potreben le, če pride do zapletov oziroma meniš, da si noseča. Tabletke so običajno izdane na recept najprej za 3, nato pa za 12 mesecev, torej boš za podaljšanje recepta takrat obiskala ginekologa. Ob obisku ti bo medicinska sestra izmerila krvni tlak, ginekolog pa bo preveril, ali je vse v redu.

Kdaj moram obiskati ginekologa za pregled dojk?

Z ginekologom se posvetuj, če opaziš zatrdline v dojki, spremembe na koži dojk, spremenjeno obliko dojk ali prsnih bradavic ali izcedek iz prsne bradavice. Bulice in vozliči so v dojkah pogosto nenevarni. Rak dojke se med mlajšimi ženskami redkeje pojavlja, so pa boljši izidi zdravljenja, če ga odkrijemo v začetnih stadijih. Svetuje se redno samopregledovanje dojk vsak mesec od 20. leta naprej. Redne preventivne preglede pri zdravniku se svetuje ženskam po 50. letu vsaki 2 leti. Če imaš v družini sorodnice, ki so zbolele za rakom dojke, se priporočajo preventivni pregledi pri zdravniku od 40. leta dalje.

Ali pregled dojk boli?

Pregled dojk ni boleč, če pa imaš občutljive dojke, je dobro, da to omeniš ginekologu. Zdravnik najprej opazuje celoten prsni koš (obliko, simetrijo, prisotnost nepravilnosti), nato pa dojki pretipa. S prsti drsi po dojki ter preverja, ali začuti kaj nenavadnega (bulico ali vdolbino). Če ima ginekolog kakršnekoli pomisleke ali začuti nepravilnost, te bo poslal na nadaljnje preiskave (mamografija, ultrazvok dojke ali MRI).

Kaj narediti, če si pred pregledom še vedno nemirna?

Pregled je popolnoma rutinski, zato si lahko mirna. Navadno ginekolog ginekološki pregled in pregled dojk opravi ločeno, zato ti med pregledom ni treba biti cela gola. Globoko vdihni in bodi zadovoljna, da lahko poskrbiš za svoje telo.