Čas je, da enkrat za vedno utišamo mite o nujni kontracepciji. Dotaknili se bomo nekaj najbolj pogostih napačnih predstav o nujni kontracepciji, da boš lažje razumela, kako deluje jutranja tabletka. Beri dalje, če si iskala te informacije.

Mit št. 3: Jutranja tabletka je ''hormonska bomba'', ki bo dolgo časa motila moj naravni ciklus

Ta mit se stalno ponavlja, a ne drži. Jutranja tabletka vsebuje molekulo, ki vpliva na hormonsko delovanje takrat, ko jo vzamemo. S tem zavre ali odloži ovulacijo. Tako prepreči oploditev jajčeca s spermijem, če jo vzamemo čim prej po nezaščitenem ali slabo zaščitenem spolnem odnosu. Prej, ko jo vzamemo, večja je verjetnost, da bo delovala. Lahko pa si prepričana, da se bodo tvoji menstrualni ciklusi po menstruaciji vrnili v prejšnje stanje.

Kateri so možni stranski učinki jutranje tabletke?

Stranski učinki se razlikujejo od ženske do ženske, tako kot pri vsakem zdravilu.
Največkrat poročajo o glavobolu, omotici, bolečini v trebuhu, bolečini v prsih, občutku utrujenosti in slabosti, običajno pa so zelo blagi. Če slabost povzroči bruhanje v treh urah po zaužitju tabletke, priporočamo, da vzameš še eno.

Dobra novica? Stranski učinki so običajno začasni in se jih da prenesti. Naslednja menstruacija se lahko pojavi prej ali pozneje kot običajno in to ni nič nenavadnega, zato ni razloga za skrb.
Treba pa je opozoriti na to, da če menstruacija zamuja več kot en teden, naredi nosečnostni test in preveri, ali je jutranja tabletka delovala. Preden mine en teden, nosečnostnega testa ne delaj, saj rezultat ne bo zanesljiv. Če je test pozitiven in želiš nosečnost prekiniti, lahko prosiš za pomoč. Z ginekologom bosta pretehtala možnosti in lahko se boš odločila za tisto, ki je za tvojo situacijo najbolj primerna. V pomoč so ti lahko tudi partner, prijatelji, družina ali terapevt, zato se le obrni tudi nanje, ko se boš odločala, kaj storiti.

Če se boš odločila nadaljevati nosečnost, si lahko prepričana, da jutranja tabletka ne prepreči normalnega poteka nosečnosti.

 

Po recept za jutranjo tabletko mi ni treba iti k zdravniku.
#1
To bi bil pravilen odgovor
Pravilno
#2
Narobe
%
Pravilno
%
Napačno

Ali jutranja tabletka vpliva na plodnost?

Jutranja tabletka ne vpliva na plodnost, saj vpliva na čas ovulacije takrat, ko jo vzameš. Torej ne bo preprečila zanositve takrat, ko si jo boš želela. Lahko si prepričana, da neplodnost ni stranski učinek jutranje tabletke.

Upoštevaj le, da je jutranja tabletka kontracepcija za nujne primere in je namenjena občasni uporabi. Če se v kratkem obdobju večkrat znajdeš v situaciji s tveganjem za nezaščiten spolni odnos, se posvetuj z ginekologom in skupaj poiščita kontracepcijo, ki ti bo najbolj ustrezala.