O nujni kontracepciji je veliko napačnih predstav, zato smo tu mi, da ločimo dejstva od mitov. Podrobneje si bomo pogledali jutranjo tabletko in njen vpliv na plodnost.

Mit št. 2: Če vzameš jutranjo tabletko, tvegaš da postaneš neplodna

Čeprav zdaj morda še nisi pripravljena na otroke, si boš nekega dne verjetno želela ustvariti družino. Napačne informacije lahko povzročijo skrb glede vpliva jutranje tabletke na plodnost. Poudarjamo, da jutranja tabletka nima vpliva na plodnost. Ko vzameš jutranjo tabletko, se plodnost zelo hitro spet povrne. Vpliva izključno na ovulacijo trenutnega ciklusa, zato se z menstruacijo vzpostavi tvoj normalen menstrualni ciklus in ovulacija. To naj ti bo torej v tolažbo.

Kako torej deluje jutranja tabletka?

Naj takoj na začetku poudarimo, da ima pri nujni kontracepciji čas zelo pomembno vlogo. Če si imela nezaščiten spolni odnos ali pa si pozabila vzeti kontracepcijsko tabletko, jutranja tabletka zavre ali odloži ovulacijo in tako onemogoči oploditev jajčeca s spermiji, ki čakajo v jajcevodu. Pomembno je, da jutranjo tabletko vzameš čim prej, da bo učinkovita. V nekaterih primerih do ovulacije pride kasneje v ciklusu, vendar spermiji do takrat že odmrejo. Včasih do ovulacije v ciklusu sploh ne pride. Z menstruacijo se začne nov menstrualni ciklus in vzpostavi se normalen vzorec. Ne pozabi pa, da jutranja tabletka vpliva na čas ovulacije, zato lahko menstruacijo dobiš prej ali kasneje kot običajno. Uporaba kondoma je torej potrebna do menstruacije, da se izogneš neželeni nosečnosti. Lahko pa si prepričana, da nima nobenega vpliva na prihodnje cikluse ali na plodnost.

Pomembno je, da jutranjo tabletko vzameš čim prej.
#1
To bi bil pravilen odgovor
Pravilno
#2
Narobe
%
Pravilno
%
Napačno

Ali lahko večkratna uporaba jutranje tabletke povzroči neplodnost?

Ne. Čeprav si morda kje zasledila take informacije, to ni res. Jutranja tabletka ne povzroča neplodnosti, saj deluje zelo specifično. Prepreči oploditev jajčeca, nima pa vpliva na celotno telo.
V primeru, da si jutranjo tabletko vzela večkrat v kratkem času, bi se bilo pametno posvetovati z ginekologom, da skupaj najdeta redno kontracepcijsko metodo, ki ti bo ustrezala. Jutranje tabletke se ne sme uporabljati kot nadomestilo za redno kontracepcijsko metodo. Če si vzela jutranjo tabletko zaradi nezaščitenega spolnega odnosa ali neučinkovite kontracepcije, je priporočljivo, da do konca menstrualnega ciklusa s partnerjem uporabljata pregradno kontracepcijo (kondom).

Ali lahko jemanje jutranje tabletke vpliva na moje prihodnje nosečnosti?

Odgovor je ne. Ko vzameš jutranjo tabletko, njena učinkovina prepreči oploditev z odložitvijo ovulacije za 5 dni. Ko ta čas mine, se plodnost hitro vrne. Malo verjetno je, da bi uporaba nujne kontracepcije vplivala na zmožnost zanositve v prihodnosti.

In za konec, če si jutranjo tabletko vzela prepozno in je do nosečnosti že prišlo, to nikakor ne bo vplivalo na nosečnost. V tem primeru se je treba naročiti na pregled pri ginekologu in se pogovoriti o možnostih.