Ali do ovulacije vedno pride 14. dan po menstruaciji?

‘Na spletu sem prebrala, da do ovulacije pride 14. dan in to lahko potrdim tako, da izmerim bazalno temperaturo. Če je povišana, pomeni, da imam ovulacijo. Zveni preveč enostavno. Ali je to res?’
Laura, 20

Kaj pravi strokovnjak?

Na splošno velja, da je 14. dan pred menstruacijo (ne po) koncentracija LH (luteinizirajočega hormona) najvišja, to pa se zgodi 24 do 36 ur pred ovulacijo. Točen datum ovulacije poznamo šele po tem, ko je do nje že prišlo. Če je menstrualni ciklus dolg 28 dni in ima ženska ovulacijo 14. dan, to pomeni, da je najbolj plodna med 11. in 14. dnem v ciklusu. Imej v mislih, da je ta izračun namenjen kot vodilo za ženske, ki si želijo zanositve in imajo redne menstruacije. V realnosti pa menstrualni ciklus niha iz meseca v mesec, razlikuje pa se tudi od ženske do ženske glede na hormonsko ravnovesje. Na ciklus vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so močna čustva ali športna aktivnost.

Na kratko – ne. Merjenje bazalne temperature ni zanesljiv način kontracepcije, saj nam poda le informacijo o trajanju in rednosti ciklusa po tem, ko se je ovulacija že zgodila (takrat je že prepozno). Kako točno poteka merjenje bazalne temperature? Od prvega dne menstrualnega ciklusa (prvega dne menstruacije) do prvega dne naslednje menstruacije, moraš, preden vstaneš, izmeriti temperaturo, na prazen želodec, vsak dan z istim termometrom. Izmerjene vrednosti temperature, na desetinko natančno, beleži v graf in na koncu ciklusa nariši krivuljo. Bazalno temperaturo moraš meriti več mesecev zaporedoma vsak dan. Temperatura je običajno na začetku ciklusa nižja (folikularna faza). Ko pride do ovulacije, temperatura naraste in ostane povišana skozi cel drugi del ciklusa (lutealna faza). Ko nastopi menstruacija, temperatura zopet pade. Po večmesečnem merjenju je mogoče z določeno verjetnostjo predvideti, kdaj se bo temperatura vnovič povišala, oziroma kdaj bo ovulacija.

Ta metoda ne upošteva, da traja plodno obdobje 5 dni in da ovulacijo zaznamo šele, ko je do nje že prišlo. Zato je bolje uporabiti učinkovitejše kontracepcijske metode.