Delitev odgovornosti za kontracepcijo

‘Živim v manjši vasi in ne želim, da vsi vedo vse o mojem spolnem življenju, zlasti moji starši. Fanta sem poslala v lekarno po jutranjo tabletko, farmacevt pa mu je ni želel prodati. Mislim, da to ni pošteno. To je tudi fantova odgovornost, ali ne?’
Anonimno, 18

Kaj meni strokovnjak?

Farmacevtova dolžnost je poskrbeti za zdravje pacientov. To je del etičnega kodeksa stroke, tako da ne sme zavrniti izdaje nujne kontracepcije. V tvoji situaciji farmacevt na žalost ni mogel govoriti s tabo kot pacientko. Preden farmacevt izda zdravilo, mora preveriti, ali situacija ustreza kriterijem za uporabo nujne kontracepcije. Pogovor mu omogoča, da pacientu preda informacije o redni kontracepciji, preprečevanju SPB in zdravniških pregledih. Vse te informacije ti lahko pomagajo pri varni spolnosti.

Vse to pomeni, da lahko farmacevt po lastni presoji zavrne izdajo nujne kontracepcije, če s tabo ne more govoriti in ti dati vseh pomembnih informacij (na primer o neželenih učinkih).

Seveda mora biti kontracepcija odgovornost moškega in ženske. Komunikacija pa je ključna za pravilne odločitve in delitev te odgovornosti.