Ali obstaja tveganje za zanositev, če imam spolne odnose brez kondoma?

‘Pred dvemi tedni sem s fantom, ki ga imam rada, izgubila nedolžnost. Od takrat sva imela spolne odnose še 3-krat. Edina težava je, da fant ne želi uporabiti kondoma, saj pravi, da mu niso udobni. Jaz ga ne želim siliti v uporabo. Zadnje leto jemljem tabletke, ki mi jih je zdravnik predpisal zaradi aken. V lekarni so mi rekli, da gre za kontracepcijske tabletke. Vseeno me skrbi, bi morala vzeti jutranjo tabletko?’
Kaja, 17

Kaj pravi strokovnjak?

Najprej lahko preveriš ime tablet, ki ti jih je predpisal zdravnik, ali gre res za kontracepcijske tabletke. Če si obdržala škatlico, lahko v navodilih, ki so priložena, najdeš vse potrebne informacije o tem ali gre za kontracepcijske tabletke.

Če si kontracepcijske tabletke uporabljala pravilno (to je vsak dan 1, ob istem času, brez pozabljenje tabletke), potem si zaščitena pred zanositvijo. Če si kakšno tabletko pozabila vzeti, ali meniš da zaščita ni bila učinkovita, se posvetuj z ginekologom ali farmacevtom, ki ti bo svetoval ali potrebuješ kakšno nujno kontracepcijo.

Jutranja tabletka z ulipristalacetatom je učinkovita do 5 dni po nezaščitenem spolne odnosu, torej če si imela spolne odnose 4-krat v 14 dneh, bo jutranja tabletka učinkovita le za zadnji spolni odnos (če je bil v zadnjih 5 dneh). Jutranja tabletka te ne more zaščititi pred večkratnimi nezaščitenimi spolnimi odnosi in na žalost nobena nujna kontracepcija ne ob učinkovita v primeru nezaščitenega spolnega odnosa, ki se je zgodil pred 14 dnevi.

Če tvoj fant ne želi uporabljati kondoma, si izpostavljena spolno prenosljivim boleznim. Zapomni si: nobena kontracepcijska metoda, razen kondoma, ne zagotavlja zaščite pred SPB.
Če tvoj fant ni želel uporabiti kondoma, s svojimi predhodnimi spolnimi partnerji in s tem je sebe in sedaj posledično tudi tebe, tveganju za spolno prenosljive bolezni. Če te to skrbi, s lahko testiraš po nezaščitenem spolnem odnosu. O tem se posvetuj s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Na koncu pa naj poudarimo, da v primeru, da se počutiš neprijetno, če fant ne uporabi kondoma, lahko rečeš ne, tudi če gre za nekoga, ki ga imaš rada. To je tvoje telo in tvoj partner mora spoštovati tvoje želje in meje.