Menstruacija po zaužitju jutranje tabletke zamuja - ali me mora skrbeti?

‘V zadnjem menstrualnem ciklusu sem pozabila vzeti nekaj kontracepcijskih tablet. Pozabila sem vzeti vsaj dve. V paniki sem 12 ur po spolnem odnosu s fantom vzela jutranjo tabletko. To je bilo pred dvema tednoma. V tem času sva vedno uporabila kondom, hkrati pa sem jemala tudi kontracepcijske tablete. Od takrat še vedno nisem dobila menstruacije. Zamuja tri dni in me zelo skrbi. Ali to lahko pomeni, da sem noseča?’
Anonimno, 23 let
(pozabljena kontracepcijska tabletka)

Kaj pravi strokovnjak?

Zadnja generacija jutranjih tabletk ima učinkovino ulipraistalacetat. To je hormon, ki pomaga preprečiti neželeno nosečnost tako, da zavre ali odloži ovulacijo in zato ne more priti do oploditve. Nekatere ženske lahko zaradi jutranje tabletke menstruacijo dobijo prej, druge ravno nasprotno, kasneje. V nobenem primeru ni razloga za paniko. Pravilno si ravnala, ker si od takrat naprej uporabljala kondom in hkrati nadaljevala z oralno kontracepcijo. To je bilo zelo odgovorno.

Strah pred nosečnostjo in hormonske spremembe zaradi stresa imajo lahko za posledico zamujanje menstruacije, še posebno posebej, če ne občutiš znakov, ki bi kazali na nosečnost (slabost, boleče dojke). Pametno je počakati vsaj teden dni po datumu, ko naj bi menstruacijo dobila, preden opraviš test za ugotavljanje nosečnosti, da bi bil rezultat točen. Test lahko kupiš v lekarni. Če je negativen, menstruacije pa še vedno ne dobiš, se naroči na pregled pri ginekologu. Ta te bo lahko poslal na krvno preiskavo beta-HCG (hormona, ki ga izloča posteljica), in skupaj bosta ugotovila, kaj se dogaja.