Ali lahko zanosim, ko vzamem jutranjo tabletko?

‘Nazadnje, ko sem imela spolni odnos s svojim fantom, je kondom po izlivu obtičal v nožnici. Odhitela sva v lekarno in eno uro po dogodku sem vzela jutranjo tabletko. To se mi je zgodilo prvič in od takrat sem zelo zaskrbljena: ali sem lahko 100% prepričana, da nisem noseča?’
Anonimno, 21

Kaj meni strokovnjak?

Jutranja tabletka je oralna nujna kontracepcija, zato si ravnala pravilno, da si jo vzela čim prej po dogodku. Oralna kontracepcija deluje z zavrtjem ali odložitvijo ovulacije. Eno tableto je treba vzeti čim prej. Upoštevaj, da se učinkovitost s časom zmanjšuje. Na izbiro imaš tabletko z levonoregestrelom, ki je učinkovita do 3 dni (72 ur) po nezaščitenem spolnem odnosu. Druga možnost pa je tabletka z ulipristalacetatom, ki je učinkovita do 5 dni (120 ur) po nezaščitenem spolnem odnosu. Obe delujeta na enak način, z odložitvijo ovulacije, s tem pa preprečita oploditev jajčeca in posledično nosečnost.

Treba je omeniti, da jutranja tabletka ne nadomesti redne kontracepcije. Predstavlja izhod v sili v primeru nesreče.

Popolnoma normalno je, da si pod stresom. Bodi pozorna na simptome, kot so: menstruacija zamuja več kot 7 dni, je močnejša ali šibkejša kot po navadi, imaš občutljive prsi, slabo ti je in boli te trebuh. Če imaš te simptome, ti svetujem, da opraviš test za ugotavljanje nosečnosti. Če bo test negativen, razmisli o zanesljivejši kontracepcijski metodi, ki te bo ščitila skozi celoten ciklus. Če bo test pozitiven, se s svojim ginekologom posvetuj o možnostih. On je strokovnjak in ti bo znal najbolje svetovati. Zavedaj se, da v tem nisi sama.